Kauniaisten kaupunki
Paikkatieto huvilakaupungin talvihoidossa
Huvilakaupungissa huolehditaan kunnossapidosta yhteistuumin
Maaliskuun ensimmäinen päivä on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen kylmä ja talvinen. Pakkasasteet ja auringonpaiste tekevät aamupäivästä kuitenkin kauniin ja kuulaan, sekä ennen kaikkea otollisen talvihoitotöiden seuraamiselle Kauniaisissa.
Tapaamme paikan päällä kaupungin kunnossapitomestari Veli Keski-Kohtamäen sekä kunnossapitoyksikön 12-henkisen tiimin.
Vaikka aamut alkavat varhaisin ja toisinaan sääolosuhteiden vuoksi joudutaan työskentelemään myös öisin, vastaanottaa meidät hyväntuulinen puheensorina. Päivän ensimmäiset tehtävät kaupungin talvihoidon kunnossapidossa on suoritettu hyvissä ajoin aamulla ja Kauniaisten tiet ja kadut ovat saatelleet jo aikaiset työ- ja koulumatkalaiset matkaan. Siirrymme seuraamaan mitä kaupungissa tapahtuu kun kadut hieman hiljenevät ruuhka-aikojen välillä.
Kuvassa vasemmalta oikealle: Petri Janas, Fredrik Olkinuora, Niklas Nyholm ja Fred Ahlberg
Historian havinaa
Pääsemme kunnossapitotyöntekijä Fred Ahlbergin kyydissä kiertämään päivän kunnossapitokohteita. Kauniainen on kooltaan vain 6 neliökilometriä, mutta pitää sisällään lukuisia viher- ja puistoalueita sekä metsää.
1900-luvun alussa Kauniainen toimi osakeyhtiönä myyden huvilatontteja pääkaupunkiseutulaisille. Kaupungiksi Kauniainen muuttui vasta 1972. Tunnelma on rauhallinen ja arvokas, kun ohitamme kierroksellamme kaupungissa sijaitsevia lukuisia vanhoja huviloita.
Vanhimmat säilyneet rakennukset ovat 1900-luvun alusta ja osa on tunnettujen arkkitehtien, kuten Lars Sonckin, suunnittelemia, Fred kertoo.
Alueen luonne huvila- ja puutarhakaupunkina välittyy selkeästi kävijälle ja vaikuttaa myös työnteon luonteeseen. Fred kertookin, että on ammattiylpeyden aihe, että kunnossapitotyöt ovat tehty täällä ensiluokkaisesti. Tämä näkyy vierailijalle paitsi hyvin ylläpidettynä kaupunkiympäristönä, myös tapaamieni työntekijöiden hyvänä tiimityönä ja yhteishenkenä.
Kaupunki, jossa luonto on lähellä
Pääkaupunkiseudun talvet ovat viime aikoina olleet kovin vaihtelevia, mutta viimeistään lumenkaatopaikka täällä antaa kuvan, kuinka runsaasti tänä talvena onkaan tullut lunta. Seisomme usean metrin korkuisella lumisella mäellä, missä kesäaikaan on vain monttu, Fred sanoo. Viereisessä metsässä on nähty useasti metsäkauriita ja vierailupäivän aikana toimiston kulmalla tavattiin auringossa paistatteleva kettu, joten luonto on täällä todella läsnä.
Kuvassa Raimo Tikkanen
Sähköinen sovellus tuo tehokkuutta kunnossapidon kokonaisuuden hallintaan
Kauniainen on ylpeä maineestaan huvila- ja puutarhakaupunkina, ja tämän saavuttamiseksi tarvitaan varmasti paljon yllä- ja kunnossapitotyötä. Digitalisaatio ja paikkatieto on otettu avuksi helpottamaan tehtävää. Siinä missä tehdyt työt merkittiin aiemmin paperilomakkeisiin, nykyään työntekijät hyödyntävät Geometrixin sovellusta ja kirjaavat tehtävät mobiililaitteella kuitatuiksi sekä viestivät matkan varrella näkemistään mahdollisista epäkohdista ja korjaustoimenpiteistä reaaliaikaisesti älypuhelimin. Näin viestinnän tehostuttua myös kunnossapitotoimenpiteisiin voidaan reagoida tehokkaammin. Samalla mobiilikirjaukset mahdollistavat sen, että työnjohdolla on ajantasaisen kuva kentällä tapahtuvien töiden etenemisestä.
Kuvissa vasemmalta oikealle: kunnossapitomestari Veli Keski-Kohtamäki, Raimo Tikkanen, Marko Tuttavainen ja Fredrik Olkinuora.
Vierailu alkaa olla lopuillaan ja on aika kiittää kierroksesta. Päivän aikana olemme päässeet paitsi näkemään monenlaisia talvihoitotehtäviä, myös oppimaan paljon Kauniaisista aluetta hyvin tuntevien oppaiden johdolla. Kaupunki jäi mieleen lämmintunnelmaisena paikkana, missä yhdistyy historiallinen arvokkuus, yhteisöllisyys ja halu kehittää Kauniaisia vanhaa kunnioittaen mutta modernein keinoin.
Kiitos kunnossapitomestari Veli Keski-Kohtamäelle, sekä Kauniaisten kunnossapitoyksikön työntekijöille.
Voit lukea lisää Kauniaisten kaupungista ja sen historiasta täältä.
Sekä tutustua alueen arvokkaisiin huviloihin kartalla täällä
Lähteet: Työntekijöiden haastattelut sekä Kauniaisten verkkosivut (www.kauniainen.fi), Museoviraston kuva-arkisto (www.kuvakokoelmat.fi)